Een mobipunt is een fysieke locatie in een stad of gemeente waar burgers verschillende vormen van deelmobiliteit kunnen vinden, bv. deelwagens of deelfietsen.
De ‘hardware’ van een mobipunt, dat kan worden beschreven als een ‘veredeld bushokje’, kan eenvoudig en klassiek worden aanbesteed, maar de ‘diensten’ van een mobipunt niet.
De markt van de deelmobiliteit en aanverwante diensten is immers zeer divers en evolueert als jonge markt ook razendsnel. Afhankelijk van de plaats (van een grote stad tot een kleine landelijke gemeente) kunnen de diensten van het mobipunt competitief en rendabel worden aangeboden, of is er nog ondersteuning van de stad of gemeente nodig.
In de huidige (klassieke) manier van aanbesteden moet voor elke dienst van het mobipunt een apart bestek worden opgemaakt, of moeten alle diensten van het mobipunt in één allesomvattend bestek voor lange(re) termijn worden vervat. De ene aanpak leidt tot versnippering van vraag en aanbod, terwijl de andere aanpak te weinig flexibiliteit biedt om te kunnen inspelen op de alsmaar evoluerende markt.
Met dit PIO-project beoogt Smart Region Limburg (S-Lim) een digitaal platform waar vraag naar en aanbod van deelmobiliteit en aanverwante diensten worden samengebracht, en waarbij deze markt ook voldoende open en dynamisch kan worden gehouden. Belangrijk is ook de betrokkenheid van de burger als gebruiker van de diensten op het mobipunt. Bij de ontwikkeling van het platform moet de driehoek overheid / private markt / burger dan ook steeds goed voor ogen worden gehouden. Het platform moet bovenal een instrument zijn dat de drie vermelde partijen samen laat zoeken naar het beste antwoord op een mobiliteitsvraag. De mogelijke baten van het platform kunnen dan voortvloeien uit de zekerheid dat de aangeboden diensten gewenst en relevant zijn op die plaats. Als een overheid een privaat initiatief steunt waar de burger niets aan heeft, dan is dat een verlies voor alle partijen.
Het beoogde platform kan worden vergeleken met het PIO-project BuyIT Public, maar dan voor ‘diensten’ (die op het mobipunt worden aangeboden) in plaats van (IT) ‘hardware’.
Het samenbrengen van vraag en aanbod op een digitaal platform is op zich niet nieuw, maar is wel een nieuw gegeven in de specifieke context van dienstverlening op mobipunten.