Spraaktechnologie voor verslaggeving in het Vlaams Parlement
Initiatiefnemer(s):
Vlaams Parlement
Schriftelijke verslaggeving is een zeer arbeidsintensief proces. Om de werkomstandigheden te verbeteren en de verslaggeving sneller, efficiënter en accurater te laten verlopen, wilde het Vlaams Parlement de mogelijkheden van spraaktechnologie en automatische transcriptie (van spraak naar tekst) onderzoeken.
Social Impact Bond (SIB)
Initiatiefnemer(s):
VDAB
VDAB wil het mechanisme van een Social-Impact-Bond of SIB exploreren om van de radar verdwenen Antwerpse jongeren effectief aan het werk te krijgen.
Digital Elevation Models of Coastal Areas (DEMCA)
Initiatiefnemer(s):
Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) - Maritieme Toegang
Samen met Departement MOW - Maritieme toegang gaan we op zoek naar innovatieve oplossingen die het mogelijk maken de hydrografie van rivieren en zeeën op te meten.
Beoordelingskader voor alternatieve brandveiligheidsmaatregelen
Initiatiefnemer(s):
Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) en Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA)
Er bestaan reeds heel wat alternatieve technologieën op het vlak van brandveiligheid in gebouwen. Deze alternatieve technologieën kunnen echter niet ingezet worden in bestaande en nieuwe zorggebouwen omdat hun doelmatigheid onvoldoende gekend is. Daarnaast ontbreekt ook een regelgevend kader.
App voor gezonde voeding
Initiatiefnemer(s):
Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en Vlaams Instituut Gezond Leven
De Vlaming eet niet gezond. De ontwikkeling van een applicatie maakt deel uit van een ruimer pakket preventieve maatregelen om hier iets aan te veranderen.
Quickscan Organisaties
Initiatiefnemer(s):
Departement Cultuur, Jeugd en Media (CJM)
De te ontwikkelen tool maakt het mogelijk de zakelijke beoordeling en de ontvankelijkheid van subsidieaanvragen te automatiseren en de tijdsinvestering voor de aanvrager en de beoordelaars te reduceren.
Gedragen duurzaam straatlicht
Initiatiefnemer(s):
Stadsbestuur Halle
Het doel van het project is om een dienstencontract uit te werken voor de aankoop van straatlicht volgens de principes van circulaire economie. Daarbij wordt gebruik gemaakt van lokaal geproduceerde energie, gedragen en gefinancierd via burgerparticipatie.
Opruiming gedumpte oorlogsmunitie in de Noordzee
Initiatiefnemer(s):
Vlaamse overheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW), afdeling Maritieme Toegang
De zandbank 'De Paardenmarkt', gelegen in de Noordzee op ongeveer 1,5 kilometer van de kust van Knokke, bevat gedumpte munitie (vooral) uit WO I. Maritieme Toegang wil innovatieve methodes testen om deze munitiestortplaats veilig op te ruimen.
Capsat: Informatie uit satellietbeelden voor een beter landbouwbeleid in Vlaanderen en Europa
Initiatiefnemer(s):
Departement Landbouw en Visserij (L&V)
Het departement Landbouw en Visserij houdt via steekproeven op het terrein toezicht op de correcte en tijdige uitvoering van beleidsmaatregelen. Hoge-resolutiebeelden van diverse satellieten kunnen sneller de juiste informatie in kaart brengen.
Geïntegreerd Smart City Operating System voor Vlaanderen
Initiatiefnemer(s):
Digipolis en V-ICT-OR
Het doel van dit PIO-project is een geïntegreerd Smart City Operating System dat modulair (en dus duurzaam) is opgebouwd uit herbruikbare generieke IT-componenten en dat Vlaamse steden en gemeenten toelaat en ondersteunt om sneller (en dus goedkoper) hun specifieke IT-applicaties te ontwikkelen.
Ontwikkeling van een Optimo huisvuilwagen
Initiatiefnemer(s):
OV Limburg.net
Het simultaan ophalen van verschillende gescheiden afvalfracties in één transport blijkt duurzamer en financieel interessanter. Eén technisch probleem: huisvuilwagens kunnen maar beperkt persen, want de zakken mogen niet scheuren. Dit project doet onderzoek rond het ontwerp van beladingssystemen (of logistieke alternatieven).
Innovatieve koelkledij voor topsport
Initiatiefnemer(s):
Sport Vlaanderen
Sport Vlaanderen wil graag een betere koel-technologie laten ontwikkelen om de Vlaamse atleten voor, tijdens en na de training of wedstrijd te kunnen afkoelen en hen op die manier maximale kansen te bieden.
Bermgras als grondstof voor de productie van papier
Initiatiefnemer(s):
Vlaamse Waterweg NV
Er is een sterk toegenomen vraag naar oud papier en tegelijk een toenemende schaarste van de grondstoffen voor papier. Het project wil tegemoetkomen aan deze nood door bermgras als grondstof voor de papierproductie in te zetten.
Book a Place
Initiatiefnemer(s):
Muntpunt
Muntpunt wil op basis van ‘realtime and presence based’ technologie een oplossing laten ontwikkelen die een duidelijk overzicht geeft (via smartphone, tablet, computer of een infokiosk aan de ingang) welke van de 300 studieplaatsen op dat ogenblik beschikbaar zijn. De oplossing zal ook de mogelijkheid hebben om een studieplek te reserveren en na te gaan wanneer een bezette plek opnieuw vrijkomt.
Uniforme cartografie voor de hulpdiensten
Initiatiefnemer(s):
Netwerk Brandweer en het Nationaal Geografisch Instituut (NGI)
Op dit moment maken de hulpdiensten gebruik van een waaier aan middelen om zicht te krijgen op de reikwijdte van de rampen/incidenten waarvoor ze opgeroepen worden. Het project wil een geïntegreerde en uniforme oplossing ontwikkelen met ‘slimme’ kaarten die snel de juiste data aanreiken aan de hulpverleners.
Duurzame gezonde scholen
Initiatiefnemer(s):
Vlaams Energiebedrijf
De meerderheid van de Vlaamse scholen zal de volgende jaren diepgaande energieen/of comfortrenovaties moeten realiseren. Het project wil de aanbesteding van comforten energierenovaties in scholen via een prestatiecontract ontwikkelen en uittesten.
BuyIT Public (gezamenlijk digitaal aankoopplatform)
Initiatiefnemer(s):
V-ICT-OR
Met dit PIO-project wil V-ICT-OR een digitaal platform ontwikkelen dat lokale besturen moet toelaten om, conform de overheidsopdrachtenwetgeving (gelijkheid, mededinging en transparantie), hun IT-aankopen op een snelle manier te lanceren en af te ronden.
Geïntegreerd klimaatplatform
Initiatiefnemer(s):
IGEAN milieu en veiligheid
Een geïntegreerd klimaatplatform maakt de resultaten van de inspanningen rond de vermindering van CO2-uitstoot zichtbaar, zowel voor de burger, het lokale bestuur als de regio’s (intercommunale, provincie, Vlaanderen …).
Meetnetten Vlaamse Milieumaatschappij
Initiatiefnemer(s):
Vlaamse Milieumaatschappij (VMM)
Dit project omvat drie innovatieve deelprojecten die noodzakelijk zijn om de meetnetten aan te passen aan de snel evoluerende vereisten in het werkveld.
Voetgangers- en fietsbruggen in composietmaterialen
Initiatiefnemer(s):
Waterwegen en Zeekanaal / Departement MOW
Het gebruik van composietbruggen is in Vlaanderen bijna onbestaande, hoewel composietmateriaal een aantal belangrijke voordelen biedt. Bedoeling is om kennis op te doen over het ontwerp en gedrag van dergelijke composietbruggen, zodat in toekomstige opdrachten een meer overwogen keuze gemaakt kan worden.