Open oproep 2020

Filter items

Oproep 2020

Word je geconfronteerd met een probleem in de werking van jouw publieke organisatie? Ben je op zoek naar een duurzame oplossing voor een uitdaging die zich in jouw sector stelt? En kan innovatie hiervoor mogelijk een antwoord bieden? Dan kan je bij het Programma Innovatieve Overheidsdopdrachten (PIO) terecht.  

Elke organisatie uit de publieke sector in Vlaanderen die valt onder de Wet op de Overheidsopdrachten kan een aanvraag indienen. Er zijn geen thematische beperkingen. Ook een consortium van organisaties kan in aanmerking komen.

Wat kan PIO betekenen?

Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) biedt je de kans om innovatieve oplossingen te laten ontwikkelen en te laten valideren voor de problemen en/of uitdagingen die zich in jouw publieke organisatie stellen. 

Eens jouw aanvraag geselecteerd en opgenomen in de PIO-portfolio, kan je rekenen op advies en begeleiding van het PIO-team bij het hele aankooptraject. Als je project voldoende innovatief en relevant is, kan je ook op cofinanciering rekenen ten bedrage van maximaal 50% van het aankoopbedrag. PIO kan op basis van de geraamde kost en het bestek tot circa 1 miljoen euro cofinanciering aanreiken voor projecten die innovatieve oplossingen willen laten ontwikkelen of valideren (in een testomgeving). PIO kan zijn middelen niet inzetten voor de aankoop van kant-en-klare oplossingen die commerciëel beschikbaar zijn.   

Daarnaast kan PIO ongeveer 30.000 euro per project inzetten voor het inhuren van consultants. Zij zullen je helpen om de innovatieve aankoop grondig voor te bereiden. Dit gebeurt doorgaans aan de hand van workshops (bijv. met stakeholders en eindgebruikers) om de behoefte scherp te stellen, door de opmaak van een state-of-the-art om de stand van de techniek juist in te schatten, en door de organisatie van marktconsultaties waarin ze samen met marktspelers zullen nagaan welke oplossingen voor welke behoeften haalbaar zijn.  

>> Bekijk hier de meer dan 70 projecten die we op dit ogenblik begeleiden

Hoe een aanvraag indienen?

Je maakt gebruik van het nieuwe (!) aanvraagsjabloon hieronder en bezorgt dat ingevuld in pdf-formaat aan het PIO-team via mail naar pio@vlaanderen.be. Er zijn jaarlijks twee indiendata: één in de lente en één in de herfst. Het eerstvolgende indienmoment is donderdag 22 oktober (14.00u). 

Bestand pio_oproep2020_aanvraagsjabloon.docx

Hoe beoordeelt PIO de aanvragen?

Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) beoordeelt de aanvragen en geeft advies aan de PIO-projectleider die beslist over de selectie van de projecten.

Voor de oproep 2020 zal dit voor het eerst gebeuren nadat de aanvragers hun project mondeling toelichten aan een jury samengesteld uit VLAIO- en PIO-adviseurs. Reserveer hiervoor dus alvast tijd in je agenda. Voor de aanvragen ingediend in oktober, gaan de toelichtingen bij voorkeur door op dinsdag 24, woensdag 25 of donderdag 26 november 2020.

De criteria voor de beoordeling van jouw aanvraag, vind je in het document hieronder:

Bestand pio_oproep2020_criteria_voor_de_beoordeling.docx

Geselecteerd, wat nu?

De selectie binnen PIO geeft een engagement tot partnerschap en begeleiding bij het doorlopen van het volledige aankooptraject, maar houdt nog geen toezegging in qua cofinanciering. Over de cofinanciering van de uitvoering van het project wordt pas beslist eens de voorbereidingsfase heeft geleid tot een concreet draft-bestek of opdrachtdocument, inclusief raming. 

Niet geselecteerde aanvragen ontvangen het advies van VLAIO en kunnen verdere feedback verkrijgen van het PIO-team. 

Infosessies over oproep afgelast wegens Corona 

Op dinsdag 24 maart, donderdag 26 maart en dinsdag 31 maart 2020 hadden we infosessies voorzien bij deze oproep in Brussel, Kortrijk en Genk. Conform de richtlijnen van de Vlaamse overheid m.b.t. corona worden deze infosessies afgelast. Bij vragen over de oproep 2020 neemt u best rechtstreeks contact op met het PIO op pio@vlaanderen.be. Het PIO-team zal je graag tekst en uitleg verschaffen. 

De toelichting die we hadden klaar staan vind je hier:

PDF icon presentatie_pio_oproep_2020_herfst.pdf

Presentaties vorige infosessies 

Welke tips en tricks voor een succesvolle aanvraag en dito PIO-traject? Bekijk hier de presentaties die we voorstelden in

Algemene brochure

Bestel uw exemplaar per post

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Veerle Lories

Projectleider
0477 402946