Open oproep 2023

Filter items

Oproep 2023

Ook in 2023 organiseren we opnieuw PIO-oproepen voor innovatieprojecten bij de publieke sector. De modaliteiten voor indiening blijven ongewijzigd.  De eerstvolgende indiendatum is 12 oktober 2023. 

Wat kan PIO betekenen?

Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) biedt je de kans om innovatieve oplossingen te laten ontwikkelen en te laten valideren voor de problemen en/of uitdagingen die zich in jouw publieke organisatie stellen. 

Eens jouw aanvraag geselecteerd en opgenomen in de PIO-portfolio, kan je rekenen op advies en begeleiding van het PIO-team bij het hele aankooptraject. Als je project voldoende innovatief en relevant is, kan je ook op cofinanciering rekenen ten bedrage van maximaal 50% van het aankoopbedrag. PIO kan op basis van de geraamde kost en het bestek tot circa 1 miljoen euro cofinanciering aanreiken voor projecten die innovatieve oplossingen willen laten ontwikkelen of valideren (in een testomgeving). PIO kan zijn middelen niet inzetten voor de aankoop van kant-en-klare oplossingen die commerciëel beschikbaar zijn.   

Daarnaast kan PIO ongeveer 35.000 euro per project inzetten voor het inhuren van externe expertise om de innovatieve aankoop grondig voor te bereiden. Dit gebeurt doorgaans aan de hand van workshops (bijv. met stakeholders en eindgebruikers) om de behoefte scherp te stellen, door de opmaak van een state-of-the-art om de stand van de techniek juist in te schatten, en door de organisatie van marktconsultaties waarin we samen met marktspelers nagaan welke oplossingen voor welke behoeften haalbaar zijn.  

>> Bekijk hier de meer dan 90 projecten in de PIO-projectportfolio

Hoe een aanvraag indienen?

Hieronder vind je het aanvraagsjabloon voor de oproep 2023 . 

Bestand piooproep_aanvraagsjabloon_oktober2023.docx

Heb je vragen of wil je je idee of aanvraag toetsen, laat het ons weten via pio@vlaanderen.be. We nemen zo snel als mogelijk contact met je op.  

Hoe beoordeelt PIO de aanvragen?

Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) beoordeelt de aanvragen en geeft advies aan de PIO-projectleider die beslist over de selectie van de projecten.

De aanvragers worden verzocht om hun project mondeling toe te lichten aan een jury samengesteld uit VLAIO- en PIO-adviseurs. Tentatieve data:  woensdag 8, donderdag 9 of vrijdag 10 november 2023. 

De criteria voor de beoordeling van jouw aanvraag, vind je in het document hieronder:

Bestand pio_oproep_criteria_voor_de_beoordeling.docx

Geselecteerd, wat nu?

De selectie binnen PIO (verwacht begin december 2023) geeft een engagement tot partnerschap en begeleiding bij het doorlopen van het volledige aankooptraject, maar houdt nog geen toezegging in qua cofinanciering. Over de cofinanciering van de uitvoering van het project wordt pas beslist eens de voorbereidingsfase heeft geleid tot een concreet draft-bestek of opdrachtdocument, inclusief raming. 

Niet geselecteerde aanvragen ontvangen het advies van VLAIO en kunnen verdere feedback verkrijgen van het PIO-team. 

Infosessies

Voor de eerstvolgende oproep zijn nog geen data voor infosessies beschikbaar. 

Je vindt de presentaties en video opnames van eerdere infosessies hierna.

Introductie tot het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten door Veerle Lories

Hoe ziet een PIO-traject eruit in de praktijk?

Case 1: Online reserveren en betalen – Stad Gent – Gudrun De Fauw

Case 2: Blended opvoedingsondersteuning – De Schommel – Emmelien Bens

Case 3: Toolset voor persoonlijke blootstelling burger aan luchtvervuiling – VMM – Christophe Stroobants

Hoe dien je een PIO-aanvraag in? Toelichting door An Schrijvers

Meer te weten komen?

Zit je nog met vragen over deze oproep en lijkt het je zinvol voor je organisatie, afdeling of team om meer uitleg te krijgen over deze oproep en de werking van het PIO, boek dan een PIO toelichtingssessie voor je organisatie, afdeling of team. We nemen zo snel als mogelijk contact met je op.  

PIO-cases toegelicht tijdens vroegere infosessies

Parallelle sessie DIGITALE OVERHEID

Parallelle sessie DUURZAME OVERHEID

Bekijk hier de presentaties met cases die we in 2019 voorstelden:

Algemene brochure

Bestel uw exemplaar per post

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Veerle Lories

Projectleider
0477 402946