Resultaten Incontinentiezorg 2.0

Filter items
Nieuws
25 oktober 2022

Op 29 september 2022 hebben de medewerkers van ZorgSaam hun ervaringen met de 'slimme luiers' binnen de piloten voor 'Incontinentiezorg 2.0' gedeeld met de twee leveranciers. Ze formuleerden eveneens punten voor verbetering voor toekomstige ontwikkelingen. Evaluator Kunigi vatte de conclusies samen aan de hand van twee presentaties. 

Positieve ervaring: "Meer comfort - minder werk"    

Het zorgpersoneel van ZorgSaam is zeer tevreden over het verloop van de piloten. De medewerkers hebben er met enthousiasme en gedrevenheid aan meegewerkt, en dat in uiterst moeilijke en onzekere Covid-tijden (met personeelstekort, interimwerk, enz.). 

Na een korte inloopperiode van 'trial and error', hebben de oplossingen bewezen dat ze een meerwaarde betekenen voor de betrokken bewoners en zorgverleners, en bovendien ook tot minder verspilling van materiaal leiden. De slimme technologie maakt een incontinentiebeleid op maat van elke bewoner mogelijk. Het personeel was teleurgesteld dat de piloten na 8 weken afgerond werden. Ze hadden het slimme materiaal nog graag verder willen blijven gebruiken. 

Lees hier meer. 

Persconferentie

Aansluitend heeft ZorgSaam ZKJ op 29 september 2022 een persconferentie georganiseerd in WZC Sint-Eligius te Lochristi om de resultaten van de piloten publiek bekend te maken. 

Alle betrokken partijen tekenden present en namen het woord. De resultaten hebben aangetoond dat technologie en kwalitatieve zorg hand in hand gaan en elkaar wederzijds ondersteunen en versterken.

"Een geslaagd project, waarbij de beleefde ervaring van bewoners met dementie onze gids was en waarbij we sectoroverschrijdend en multidisciplinair in co-creatie tot innovatieve en kwalitatieve incontinentiezorg zijn gekomen. Dit project heeft duidelijk gemaakt dat innovatie in de zorg, geen 'nice-to-have' is, maar een 'must-have'", zo sloot Filip Van Daele, de IT manager bij Zorg-Saam die dit project in 2019 bij PIO initieerde, zijn speech af.

Slim incontinentiemateriaal verhoogt het comfort van de bewoners en verlicht het werk van de zorgverleners. Meer nachtrust. Betere zorg op maat. Werkbaar werk en minder verspilling en 

Waardering van Hilde Crevits en Jo Brouns

Ook Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, en Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw, waren er virtueel bij en drukten hun waardering voor dit project uit. Herbekijk hier hun boodschappen en herlees de artikelen die hierover in de pers verschenen.  

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?