PIO sluit samen met VDAB, Impact Capital en BeCode eerste Vlaamse "Social Impact Bond" af

Filter items
Nieuws
23 oktober 2018

Interest

Een "Social Impact Bond" (SIB) is een een innovatief financieel samenwerkingsmodel met een sociaal doel. Een geëngageerde investeerder helpt een sociale organisatie bij het aanpakken van een maatschappelijk probleem en krijgt daarvoor financiële steun van de overheid indien de aanpak succesvol is.

In dit concreet geval investeert sociaal investeerder Impact Capital middelen in BeCode, een organisatie die kwetsbare jongeren gratis een opleiding tot webontwikkelaar aanbiedt. Voor elke jongere die een job vindt, betalen VDAB en PIO de kost, met interest, terug.

>> Lees ook: lopend PIO-project "Social Impact Bond (SIB)"

Programma Innovatieve Overheidsopdrachten

Visuele voorstelling van een SIB. (Hoge resolutieversie is onderaan deze pagina te downloaden.)

Via een SIB kunnen organisaties, die vaak dicht bij de doelgroep staan, innovatieve oplossingen voorstellen voor complexe maatschappelijke problemen. Een investeerder draagt het financiële risico en wordt met rente terugbetaald als het project slaagt.

In Vlaanderen werd het SIB-mechanisme nog nergens geïmplementeerd. VDAB is de eerste die een SIB afsluit.

Omdat het om een nieuw en innovatief financieringsinstrument gaat, klopte VDAB aan bij het PIO of het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten dat Vlaamse publieke organisaties aanzet tot en ondersteunt bij de aankoop van innovatie, ook financieel ten bedrage van max. 50 % van de kosten.

Het is de bedoeling om de meerwaarde van het SIB-instrument na te gaan aan de hand van een tewerkstellingsprogramma voor Antwerpse NEET-jongeren en zo tot een model te komen voor toekomstige SIB’s, ook in andere beleidsdomeinen die kampen met grote sociale uitdagingen.

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk en Innovatie: “Specifieke problemen vragen vaak om innovatieve oplossingen. De VDAB loopt eens te meer voorop in het toepassen van nieuwe manieren om werkzoekenden naar een job te helpen. Ik ben overtuigd van de waarde van de SIB’s als vernieuwende en efficiënte manier om de expertise van al die organisaties mee te nemen in het beleid. Ik verwacht veel van de SIB’s. Een succesvolle SIB is dubbele winst: een daling van de jeugdwerkloosheid én een efficiënte besteding van overheidsmiddelen.“

NEET

In de stad Antwerpen bedraagt de jeugdwerkloosheid 26%. Binnen die groep jongeren zijn de NEET’s een bijzonder kwetsbare groep. NEET-jongeren (not in education, employment or training) zijn niet gekend omdat ze onder de radar blijven van instellingen die ondersteuning bieden (Onderwijs, Welzijn, Werk). Ze zijn heel moeilijk bereikbaar.

BeCode wil in de volgende 5 jaar 270 NEET-jongeren vinden en hen gedurende 6 maanden opleiden, begeleiden en bemiddelen naar werk. Impact Capital investeert de middelen hiervoor. Wanneer 10% meer jongeren werk vinden ten opzichte van een vergelijkbare groep, betaalt VDAB, in partnerschap met PIO, het bedrag met rente terug.

(Bron: Persbericht Minister Muyters - Innovatieve manier om jongeren aan een job te helpen)

 
BijlageGrootte
Social Impact Bond - visualisatie175.53 KB

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Christophe Veys

Senior beleidsadviseur

Meer nieuws

 • Innovatie en PIO binnen zorg en welzijn

  18 september 2023

  Op 2 oktober wordt voor alle zorgprofessionals die geïnteresseerd zijn in innovatie een webinar georganiseerd door Care2Adapt. Tijdens dit webinar zullen we vanuit PIO toelichten welke rol innovatieve overheidsopdrachten hierbij kunnen spelen en welke ondersteuning ons programma kan bieden.

 • Procura+ Awards 2024

  14 september 2023

  De inschrijvingen voor de Procura+ Awards 2024 zijn geopend. Deze awards belonen jaarlijks overheidsopdrachten in 3 categorieën: duurzame overheidsopdracht van het jaar, innovatieve overheidsopdracht van het jaar en het 'procurement initiative' van het jaar. Misschien heeft jouw entiteit wel het volgende Award winnend dossier in huis. 

 • Rapport voortraject Duurzaam verwerken en bergen van venige specie

  8 augustus 2023

  Het eindrapport met de bevindingen van het voortraject en de marktconsultatie van het project 'Duurzaam verwerken en bergen van venige specie', is nu beschikbaar. Op basis hiervan zal de afdeling Maritieme Toegang een innovatieve overheidsopdracht voorbereiden. 

 • Nieuw bestek voor twee middelgrote windturbines op sportterrein in Poperinge

  12 juli 2023

  Bij gebrek aan offertes hebben we in samenwerking met het Vlaams Energiebedrijf en AGB De Kouter het bestek voor de plaatsing en indienststelling van twee middelgrote windturbines op een sportterrein in Poperinge aangepast en opnieuw gelanceerd. Deadline voor offertes was aanvankelijk 30/08/2023, maar werd verlengd tot 13/09/2023, 11:00. 

 • Rapport voortraject 'Digitale tool voor personen met jongdementie en hun omgeving'

  14 juni 2023

  Het eindrapport dat de belangrijkste inzichten samenvat ter voorbereiding van de aankoop voor de ontwikkeling van een 'Digitale tool voor personen met jongdementie en hun omgeving' is nu beschikbaar.