PIO sluit samen met VDAB, Impact Capital en BeCode eerste Vlaamse "Social Impact Bond" af

Filter items
Nieuws
23 oktober 2018

Interest

Een "Social Impact Bond" (SIB) is een een innovatief financieel samenwerkingsmodel met een sociaal doel. Een geëngageerde investeerder helpt een sociale organisatie bij het aanpakken van een maatschappelijk probleem en krijgt daarvoor financiële steun van de overheid indien de aanpak succesvol is.

In dit concreet geval investeert sociaal investeerder Impact Capital middelen in BeCode, een organisatie die kwetsbare jongeren gratis een opleiding tot webontwikkelaar aanbiedt. Voor elke jongere die een job vindt, betalen VDAB en PIO de kost, met interest, terug.

>> Lees ook: lopend PIO-project "Social Impact Bond (SIB)"

Programma Innovatieve Overheidsopdrachten

Visuele voorstelling van een SIB. (Hoge resolutieversie is onderaan deze pagina te downloaden.)

Via een SIB kunnen organisaties, die vaak dicht bij de doelgroep staan, innovatieve oplossingen voorstellen voor complexe maatschappelijke problemen. Een investeerder draagt het financiële risico en wordt met rente terugbetaald als het project slaagt.

In Vlaanderen werd het SIB-mechanisme nog nergens geïmplementeerd. VDAB is de eerste die een SIB afsluit.

Omdat het om een nieuw en innovatief financieringsinstrument gaat, klopte VDAB aan bij het PIO of het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten dat Vlaamse publieke organisaties aanzet tot en ondersteunt bij de aankoop van innovatie, ook financieel ten bedrage van max. 50 % van de kosten.

Het is de bedoeling om de meerwaarde van het SIB-instrument na te gaan aan de hand van een tewerkstellingsprogramma voor Antwerpse NEET-jongeren en zo tot een model te komen voor toekomstige SIB’s, ook in andere beleidsdomeinen die kampen met grote sociale uitdagingen.

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk en Innovatie: “Specifieke problemen vragen vaak om innovatieve oplossingen. De VDAB loopt eens te meer voorop in het toepassen van nieuwe manieren om werkzoekenden naar een job te helpen. Ik ben overtuigd van de waarde van de SIB’s als vernieuwende en efficiënte manier om de expertise van al die organisaties mee te nemen in het beleid. Ik verwacht veel van de SIB’s. Een succesvolle SIB is dubbele winst: een daling van de jeugdwerkloosheid én een efficiënte besteding van overheidsmiddelen.“

NEET

In de stad Antwerpen bedraagt de jeugdwerkloosheid 26%. Binnen die groep jongeren zijn de NEET’s een bijzonder kwetsbare groep. NEET-jongeren (not in education, employment or training) zijn niet gekend omdat ze onder de radar blijven van instellingen die ondersteuning bieden (Onderwijs, Welzijn, Werk). Ze zijn heel moeilijk bereikbaar.

BeCode wil in de volgende 5 jaar 270 NEET-jongeren vinden en hen gedurende 6 maanden opleiden, begeleiden en bemiddelen naar werk. Impact Capital investeert de middelen hiervoor. Wanneer 10% meer jongeren werk vinden ten opzichte van een vergelijkbare groep, betaalt VDAB, in partnerschap met PIO, het bedrag met rente terug.

(Bron: Persbericht Minister Muyters - Innovatieve manier om jongeren aan een job te helpen)

 
BijlageGrootte
Social Impact Bond - visualisatie175.53 KB

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

An Schrijvers

Senior beleidsadviseur
+32 486 35 43 99

Meer nieuws

 • Opdracht voor 'Predictief onderhoud op sluisdeuren' gepubliceerd

  8 januari 2021

  We zijn op zoek naar een partner voor de ontwikkeling en installatie van een sensorsysteem op de sluis te Evergem. Bedoeling is om de werking van de sluis te kunnen monitoren met het oog op predictief onderhoud. Deadline offertes: 22 februari 2021. Start van de uitvoering van de opdracht is voorzien in het najaar van 2021. 

 • Eindrapport 'Afstandsdoventolkdienstverlening'

  22 december 2020

  Het eindrapport van het voortraject voor het project 'Afstandsdoventolkdienstverlening' is nu beschikbaar. 

 • Eindrapport "Innovatieve functionaliteiten en AI voor energiebesparing in de publieke sector" beschikbaar

  18 december 2020

  Het eindrapport van het voortraject voor het project "Energiebesparing in de publieke sector" van het VEB en begeleid door Foursevens is nu beschikbaar.

 • Eindrapportering ‘Verticale hydro-installaties voor optimaal ruimtegebruik in de serre’ (Vetihydro)

  18 december 2020

  Het eindrapport van het voortraject voor het project ‘Vertihydro’ van Inagro en begeleid door Verhaert is nu beschikbaar.

 • Eindrapportering ‘Optimalisatie nauwkeurigheid van de nieuwe sleeptank’

  18 december 2020

  Het eindrapport van het voortraject voor het project ‘Sleeptank’ van het Eigen Vermogen Flanders Hydraulics en begeleid door Verhaert is nu beschikbaar.