PIO sluit samen met VDAB, Impact Capital en BeCode eerste Vlaamse "Social Impact Bond" af

Filter items
Nieuws
23 oktober 2018

Interest

Een "Social Impact Bond" (SIB) is een een innovatief financieel samenwerkingsmodel met een sociaal doel. Een geëngageerde investeerder helpt een sociale organisatie bij het aanpakken van een maatschappelijk probleem en krijgt daarvoor financiële steun van de overheid indien de aanpak succesvol is.

In dit concreet geval investeert sociaal investeerder Impact Capital middelen in BeCode, een organisatie die kwetsbare jongeren gratis een opleiding tot webontwikkelaar aanbiedt. Voor elke jongere die een job vindt, betalen VDAB en PIO de kost, met interest, terug.

>> Lees ook: lopend PIO-project "Social Impact Bond (SIB)"

Programma Innovatieve Overheidsopdrachten

Visuele voorstelling van een SIB. (Hoge resolutieversie is onderaan deze pagina te downloaden.)

Via een SIB kunnen organisaties, die vaak dicht bij de doelgroep staan, innovatieve oplossingen voorstellen voor complexe maatschappelijke problemen. Een investeerder draagt het financiële risico en wordt met rente terugbetaald als het project slaagt.

In Vlaanderen werd het SIB-mechanisme nog nergens geïmplementeerd. VDAB is de eerste die een SIB afsluit.

Omdat het om een nieuw en innovatief financieringsinstrument gaat, klopte VDAB aan bij het PIO of het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten dat Vlaamse publieke organisaties aanzet tot en ondersteunt bij de aankoop van innovatie, ook financieel ten bedrage van max. 50 % van de kosten.

Het is de bedoeling om de meerwaarde van het SIB-instrument na te gaan aan de hand van een tewerkstellingsprogramma voor Antwerpse NEET-jongeren en zo tot een model te komen voor toekomstige SIB’s, ook in andere beleidsdomeinen die kampen met grote sociale uitdagingen.

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk en Innovatie: “Specifieke problemen vragen vaak om innovatieve oplossingen. De VDAB loopt eens te meer voorop in het toepassen van nieuwe manieren om werkzoekenden naar een job te helpen. Ik ben overtuigd van de waarde van de SIB’s als vernieuwende en efficiënte manier om de expertise van al die organisaties mee te nemen in het beleid. Ik verwacht veel van de SIB’s. Een succesvolle SIB is dubbele winst: een daling van de jeugdwerkloosheid én een efficiënte besteding van overheidsmiddelen.“

NEET

In de stad Antwerpen bedraagt de jeugdwerkloosheid 26%. Binnen die groep jongeren zijn de NEET’s een bijzonder kwetsbare groep. NEET-jongeren (not in education, employment or training) zijn niet gekend omdat ze onder de radar blijven van instellingen die ondersteuning bieden (Onderwijs, Welzijn, Werk). Ze zijn heel moeilijk bereikbaar.

BeCode wil in de volgende 5 jaar 270 NEET-jongeren vinden en hen gedurende 6 maanden opleiden, begeleiden en bemiddelen naar werk. Impact Capital investeert de middelen hiervoor. Wanneer 10% meer jongeren werk vinden ten opzichte van een vergelijkbare groep, betaalt VDAB, in partnerschap met PIO, het bedrag met rente terug.

(Bron: Persbericht Minister Muyters - Innovatieve manier om jongeren aan een job te helpen)

 
BijlageGrootte
Social Impact Bond - visualisatie175.53 KB

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

An Schrijvers

Senior beleidsadviseur
02-553 39 72

Meer nieuws

 • Aangepaste indiendatum opdracht 'Online platform voor opvoedingsbegeleiding'

  8 september 2020

  CKG De Schommel heeft op e-notification de opdracht voor de realisatie van een online platform voor ouders met opvoedingsvragen bekendgemaakt. De periode voor indienen van kandidaturen werd verlengd tot maandag 5 oktober 2020 -10.00u. 

 • Eindrapport 'Hergebruik van bouwmaterialen stimuleren' beschikbaar

  21 augustus 2020

  Het eindrapport van het voortraject van het project 'Hergebruik van bouwmaterialen stimuleren' in samenwerking met Het Facilitair Bedrijf is nu beschikbaar.

 • Nieuwe opdracht: kwaliteit bermgras

  10 augustus 2020

  De projectpartners van het project "Bermgras als grondstof voor de productie van papier" hebben een opdracht gelanceerd voor kwaliteitsmetingen van bermgras. De offertes dienden voor vrijdag 28 augustus, 14u00 ingediend te zijn.

 • Eindrapport Smart Sporting Cities beschikbaar

  13 juli 2020

  Het eindrapport voor het project 'Smart Sporting Cities' in samenwerking met Sport Vlaanderen en de Stad Leuven is beschikbaar. In dit rapport brengt Addestino verslag uit over het voorbereidingstraject.

 • Eindrapport Incontinentiezorg 2.0 beschikbaar

  9 juli 2020

  Het eindrapport dat verslag uitbrengt over het voorbereidingstraject voor het project Incontinentiezorg 2.0 in samenwerking met Zorg-Saam is beschikbaar.