Innovatieve overheidsopdrachten: maak kennis met de eerste 11 goedgekeurde projecten van 2020

Filter items
Nieuws
1 maart 2020

'Slimme innovatie'

Voorrang geven aan brandweervoertuigen. Satellietbeelden gebruiken voor het dagelijks beheer van de bruggen in Vlaanderen. Het zijn 2 voorbeelden van 11 projecten die zijn geselecteerd in het kader van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) voor ‘slimme innovatie’ in de Vlaamse publieke sector.

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits maakt voor deze projecten 5 miljoen euro vrij.

“Niet alleen de bedrijven, maar ook de overheid kiest voor innovatie om tot een betere dienstverlening te komen”, zegt minister Crevits.

Mobiliteitsprojecten

In het kader van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) werden uit 20 voorstellen 11 projecten geselecteerd. Opvallend is het sterke aandeel aan mobiliteitsprojecten van zowel de stad Antwerpen als vanuit het departement en de agentschappen van het domein Mobiliteit en Openbare Werken.

Zo is er het project ‘Fast Forward’ dat prioritaire voertuigen (van de brandweer) vlotter door het verkeer wil laten rijden en groen geven aan verkeerslichten zodat er minder risico’s zijn op aanrijdingen en de doorstroming van de bussen van De Lijn wil verbeteren.

De stad Antwerpen wil een platform opzetten dat gegevens verzamelt en opvolgt en burgers en bedrijven aanspoort om hun mobiliteitsgedrag duurzaam te wijzigen.

Een ander project wil nagaan of radar satellietbeelden ingezet kunnen worden in het dagelijks beheer van bruggen en het sneller detecteren van problemen die mogelijk een risico vormen. Er wordt ook onderzocht of er met behulp van artificiële intelligentie waarschuwingen kunnen worden gegeven over de preventieve noodzaak aan onderhoud van sluizen. Als proefproject wordt de sluis van Evergem voorgesteld.

Andere projecten willen dan weer:

 • de mogelijkheden exploreren voor het automatisch opmeten en in beeld brengen van de toegankelijkheid van gebouwen;
 • artificiële intelligentie inzetten om o.a. sneller energiebesparingspotentieel te detecteren bij overheidsgebouwen;
 • een klimaat-neutrale stal voor pluimvee-onderzoek

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits: “Vanuit de Vlaamse overheid moedigen we bedrijven aan om te innoveren. Maar als overheid moeten we dat ook doen. Daarvoor dient PIO. Het programma spoort aan om vanuit de Vlaamse overheid producten of diensten aan te kopen die nieuw zijn op de markt en nog verder onderzoek vereisen. De geselecteerde projecten kunnen bijdragen tot een betere mobiliteit, veiligheid en een efficiënter beheer van bruggen en sluizen.”

Zelf een innovatief idee?

Loop je als organisatie van de Vlaamse publieke sector zelf met innovatieve ideeën rond? Dien dan je project in bij PIO.

De eerstvolgende deadline is 14 mei. Later dit jaar volgt dan nog een tweede indienmoment.

>> Alle info over de oproep vind je hier

Voorbeeld

Europa noemde het “Programma voor Innovatieve Overheidsopdrachten” eerder al een voorbeeld voor andere regio’s en federale overheid (zie hier)

In totaal begeleidt het PIO-team op dit ogenblik meer dan 70 innovatieve overheidsopdrachten die na vijf oproepen aan de publieke sector in Vlaanderen werden geselecteerd.

>> De volledige lijst vind je hier

>> Alle info over de volgende oproep vind je hier

Overzicht 11 geselecteerde projecten

 

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Veerle Lories

Projectleider
0477 402946

Meer nieuws

 • Opdracht voor 'CATE- Continuous Auditing based on Techn(olog)ical Evolution and data mining’

  6 april 2021

  Voor het project CATE ‘Continuous Auditing based on Techn(olog)ical Evolution and data mining’ zijn we samen met de Vlaamse Audit Autoriteit (VAA) op zoek naar partners om het auditproces van de VAA voor de Europese structuurfondsen integraal te herdenken met behulp van AI, machine learning en data mining.

 • Eindrapport 'Klimaat- en energieneutrale Pluimveestal'

  2 april 2021

  Het eindrapport in het kader van het project 'Klimaat- en energieneutrale Pluimveestal' van ILVO en begeleid door Addestino is nu beschikbaar. Samenvattende conclusies van het voortraject zullen ILVO helpen bij het opmaken van de opdrachtdocumenten.  

 • Resultaten Capsat PoC Opbrengstbepaling

  1 april 2021

  De PoC Opbrengstbepaling, ontwikkeld door VITO, binnen het Capsat-project werd opgeleverd. De eerste resultaten maken duidelijk dat satellietgegevens inderdaad aangewend kunnen worden om oogsten correct in te schatten met behulp van AI. Wel is het nodig om in de toekomst in te zetten op het verzamelen van meer en betere opbrengstdata. 

 • Internationale marktconsultatie '100% hernieuwbare energie in gebouwen'

  24 maart 2021

  In het Europese project procuRE hebben zes steden (Barcelona, Porto, Velenje, Nurenberg, Eilat en Instanbul) de krachten gebundeld om samen te investeren in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor de transitie naar 100% hernieuwbare energievoorziening in gebouwen. In de komende maanden organiseren ze een reeks van acht open marktconsultaties. Het totale budget van het project voor de aankoop van onderzoeks- en ontwikkelingsdiensten bedraagt ruim 7 miljoen euro.

 • Lokale besturen en innovatieve overheidsopdrachten

  17 maart 2021

  VVSG wil in kaart brengen hoe steden en gemeenten de mogelijkheden van innovatieve overheidsopdrachten toepassen. Daarom organiseert VVSG een bevraging bij de lokale besturen. Bedoeling is om meer inzicht te verwerven in de huidige aanpak en op basis daarvan een gedragen standpunt en visie uit te bouwen. Ook PIO zal hiervan kunnen leren en de aanpak nog beter afstemmen op de noden van de besturen en administraties.