Europese richtsnoeren voor innovatieve overheidsopdrachten geactualiseerd

Filter items
Nieuws
29 juni 2021

De Europese Commissie heeft haar richtsnoeren voor innovatieve overheidsopdrachten geactualiseerd op basis van opgedane ervaring en verworven inzichten. De richtsnoeren verduidelijken het concept van innovatieve overheidsopdrachten, geven concrete voorbeelden en reiken praktische instrumenten aan waarmee aanbestedende overheden aan de slag kunnen om nieuwe oplossingen aan te kopen voor hun uitdagingen. 

De belangrijkste toevoegingen ten opzichte van de vorige versie uit 2018 betreffen: 

 • de voorafgaande marktconsultatie,
 • de aansluiting op het innovatie-ecosysteem,
 • intellectuele eigendomsrechten,
 • het innovatiepartnerschap, en
 • staatssteun.

De richtsnoeren zijn erg gedetailleerd, dit om een zo breed mogelijk professioneel publiek te bereiken (inkopers, beleidsmakers en leveranciers). ook degenen die al veel weten over innovatieve overheidsopdrachten zullen nog nuttige verwijzingen naar recente initiatieven en voorbeelden vinden.

PIO informeert je hier over Europese initiatieven aangaande innovatieve overheidsopdrachten.  

 

Deel deze pagina

 • Vond u wat u zocht?

Meer nieuws

 • Nieuwe opdracht: Ontwikkeling netwerkplatform voor (on)gebonden sporters

  18 november 2022

  Op 18 november 2022 heeft Sport Vlaanderen de selectieleidraad gepubliceerd voor de 'ontwikkeling en lancering van een online netwerkplatform met bijhorende app voor de sportsector met focus op de ongebonden sporter, ondersteund door een offline marketing- en beleidsstrategie'. De kandidaatstellingen worden verwacht tegen 5 januari 2023. 

 • 'Eating Pudding' met PIO op het Werkcongres Innovatiegericht Inkopen van PIANOo

  18 november 2022

  Op 3 november 2022 nam PIO deel aan het Werkcongres Innovatiegericht Inkopen van onze Nederlandse collega's van PIANOo. De presentatie die PIO er bracht, kende veel bijval en leidde tot boeiende discussies. 

 • Rapport voortraject 'Met Argus de baan op' beschikbaar

  18 november 2022

  Het rapport met de resultaten van de van de behoefteverkenning en de marktconsultatie voor het project ‘Met Argus de baan op’ van het Agentschap Wegen en Verkeer is nu beschikbaar.

 • Rapporten voortraject Ecogrondsstoffenhub Schendelbeke beschikbaar

  14 november 2022

  De rapporten met de resultaten van de behoefteverkenning en de marktanalyse voor het project "Circulaire ecogrondstoffenhub Schendelbeke" van ILvA is nu beschikbaar.

 • Resultaten Incontinentiezorg 2.0

  25 oktober 2022

  Op 29 september 2022 hebben de medewerkers van ZorgSaam hun ervaringen met de 'slimme luiers' gedeeld met de twee leveranciers. Ze formuleerden eveneens punten voor verbetering voor toekomstige ontwikkelingen. Aansluitend volgde een persconferentie waarop Hilde Crevits en Jo Brouns virtueel present waren.