Eerste piloot Incontinentiezorg 2.0 is in uitvoering

Filter items
Nieuws
6 oktober 2021

Aanvraag

Op 14 juni 2019 diende Zorg-Saam de PIO-aanvraag “Incontinentiezorg 2.0” in bij het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten of PIO. De aanvraag werd gunstig geëvalueerd. 

Voorbereiding en aanbesteding

Na selectie werd het project gedurende de voorbije twee jaar grondig voorbereid. Achtereenvolgens organiseerden we workshops met het zorgpersoneel om hun wensen en noden te valideren en te prioriteren, brachten we potentiële leveranciers/ontwikkelaars voor ‘slimme luiers’ in kaart, checkten we met hen (in workshops en pitches) hoe haalbaar de wensen van het zorgpersoneel en de bewoners van Zorg-Saam zijn, stelden we een onafhankelijke evaluator (Kunigi) aan voor definiëring en evaluatie van de pilootprojecten, en selecteerden we tot slot begin juli 2021 twee leveranciers/technologieën voor deelname aan de pilootprojecten.

Uitvoering

Nu zijn we in het stadium gekomen van de effectieve uitrol van deze pilootprojecten in twee van de woonzorgcentra van Zorg-Saam.

WZC Sint-Eligius in Zeveneken en WZC Moervaartheem in Wachtebeke gaan de uitdaging aan. Na een zware periode door de covid19-pandemie zijn de medewerkers enthousiast om met iets nieuws bezig te zijn. Het geeft hen opnieuw energie. 

De pilootfase duurt in elk WZC exact 8 weken, Kunigi helpt de teams de innovatietrajecten zo objectief mogelijk te evalueren.

Recent werd gestart met de producten van Ontex, met name ORIZON. De luiers zien eruit als een gewone luier, maar er zit een sensor in verwerkt. Die sensor is verbonden met een smartphone. Wanneer de luier verzadigd is, komt er een melding binnen via wifi op het mobiele toestel van de zorgverleners. Dat heeft een groot voordeel: onze bewoners kunnen 's nachts doorslapen en worden enkel gewekt bij een melding. Iedere bewoner binnen het pilootproject heeft een personaliseerde clip aan de luier hangen, zodat de zorgverleners weten bij welke persoon de luier moet vervangen worden.

Begin volgend jaar zullen dezelfde afdelingen van de twee WZC’s de technologie van ESSITY testen.

 “Zorg-Saam wil veel leren” uit de piloten

Dankzij deze testfase leren de medewerkers van Zorg-Saam veel meer dan enkel met de technologie te werken:

  • Ze leren hun zorgprocessen op de technologie af te stemmen, een écht change verhaal
  • Ze leren uit de datasets het juiste incontinentiemateriaal aan te bieden op het juiste moment
  • Ze leren vertrouwen op deze technologie en we leren om van vaste patronen af te stappen
  • Ze leren hoe zij hun medewerkers gepast moeten begeleiden bij dit project
  • Ze leren wat de voorwaarden zijn binnen een team om het goed te kunnen uitrollen
  • Ze leren wat de ecologische voordelen zijn
  • Ze leren of dergelijke investering effectief de kwaliteit voor bewoners én personeel verhoogt
  • Ze leren welke keuzes ze in de nabije toekomst moeten nemen

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?