Marktconsultatie 'Turing - Automatisch aansturen Vlaamse snelwegverlichting'

Filter items
Evenement
vrijdag 1 maart 2019 - 09:30 tot 14:00

 

Wie zoeken we?

Voor het project ‘Turing - Automatisch aansturen van de Vlaamse snelwegverlichting op basis van actuele, lokale data' nodigen we samen met het Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV) en Verhaert New Products & Services ondernemingen en onderzoeksgroepen uit met kennis en ervaring omtrent Data Architectuur, Artificiële Intelligentie en/of Data Science om deel te nemen aan een marktconsultatie.

Doel project

Op de Vlaamse autosnelwegen brandt de wegverlichting enkel daar waar het nodig is. Concreet gaat het licht uit als het kan, en blijft het aan als het moet.

Momenteel wordt de wegverlichting aangestuurd op basis van historische verkeersintensiteiten en weersvoorspellingen per provincie. Nochtans zijn lokale en real time data over verkeersintensiteit en weersomstandigheden beschikbaar. Door een combinatie van rule-based algoritmes en machine learning kunnen interne en externe databronnen geïntegreerd worden in het huidig systeem dat de wegverlichting aanstuurt.

AWV wenst met deze gegevens nauwkeuriger en meer locatiegebonden te gaan beslissen of de wegverlichting al dan niet moet branden op een specifiek wegsegment. Op deze manier kan AWV een efficiëntere bijdrage leveren tot de klimaatdoelstellingen en aan het bevorderen van de verkeersveiligheid. Bovendien zal het systeem ook toelaten om de werklast van de operatoren aanzienlijk te verminderen.

Doel marktconsultatie

Tijdens het congres/marktconsultatie willen we vraag- en aanbodzijde voor dit project samenbrengen en 'matchen'. De vraagzijde bestaat uit diverse overheidsactoren die de toepassing in beheer hebben voor het aansturen van de wegverlichting en over relevante (real time) data beschikken voor de aansturing ervan (zoals weersvoorspellingen, verkeersintensiteit, verkeersincidenten, enz.). Het gaat hier in de eerste plaats om het Agentschap Wegen en Verkeer, maar ook bijv. om het KMI. Het is de bedoeling om na te gaan in hoeverre ondernemingen en onderzoeksgroepen oplossingen kunnen aanreiken voor hun behoeften en noden (use cases), en hoe haalbaar (qua tijd, budget, ontwikkelingstraject, enz.) en innovatief deze oplossingen zijn.

Voor een vlotte discussie en goed resultaat is het aangewezen om uw bedrijf of onderzoeksgroep te laten vertegenwoordigen door een medewerker met technologische expertise (eerder dan door een sales- of PR-medewerker). Zij kunnen doorgaans beter en sneller inschatten wat de technologische oplossingen kunnen zijn voor elke use-case.

De uitkomst van de marktconsultatie moet AWV in staat stellen om een geschikte innovatieve oplossing voor de gestelde behoefte te laten ontwikkelen of aan te kopen via een overheidsopdracht. 

Tijdens het event bieden we u de kans om uw bedrijf of organisatie, en de voor dit project relevante technologie, toepassing of dienst die u aanbiedt, publiek te pitchen (5min). Indien u dit wenst, gelieve dit hieronder aan te geven in het formulier.

We bieden u eveneens de mogelijkheid om uw bedrijf, nuttige ervaringen en mogelijke oplossing(en) toe te lichten in een aparte speeddate of privégesprek (10min) met een lid van het projectteam. Indien u dit wenst, gelieve dit hieronder aan te geven in het formulier.

Waar en wanneer?

De marktconsultatie gaat door op vrijdag 1 maart 2019, 09:30 tot 14:00, in het VAC Antwerpen, zaal Jordaens op de tweede verdieping. Het event zal afgesloten worden met een broodjeslunch.

Inschrijven

Wegens grote interesse hebben we de inschrijvingen op vrijdag 15 februari afgesloten. Let wel, de resultaten van de marktconsultatie zullen publiek beschikbaar gesteld worden via deze website. Om op de hoogte te blijven, kan u zich best abonneren op de PIO-nieuwsbrief. Dit doet u door op onderstaande blauwe knop te klikken en uw e-mailadres in te vullen.

 

Deel deze pagina

  • Vond u wat u zocht?

Contactgegevens

Christophe Veys

Senior beleidsadviseur